Haarden zijn er in allerlei soorten en maten. Heel vroeger was elk huis wel voorzien van een open haard, een afvoerkanaal en een schoorsteen. Die tijd ligt ver achter ons. Moderne of gemoderniseerde huizen hebben centrale verwarming of vloerverwarming. Een open haard of een gashaard inbouwen vergt dan een aanzienlijke verbouwing, leidingen leggen en hoge kosten. Bovendien zijn milieuvoorschriften ook veel strenger geworden. In gebruik geeft een open haard ook veel rommel door as en roet, het legen van volle aslades, het jaarlijkse vegen van de schoorsteen, het regelen van hout, de benodigde ruimte voor houtopslag enzovoort. Deze problemen heb je niet als je kiest voor een afvoerloze haard

Afvoerloze haarden zijn er in twee soorten:

 • bio-ethanol haarden
 • elektrische haarden

Bio-ethanol sfeerhaarden

Bio-ethanol is een brandbare vloeistof dat uiterst licht ontvlambaar is. Deze eigenschap vereist dat je zorgvuldig moet omgaan met bio-ethanol haarden. Zorg dat de haard stevig staat, niet om kan vallen, vrij staat van brandbare materialen. De haard brandt ca. 3 uur en moet dan weer worden bijgevuld. Bijvullen is alleen zonder risico als de haard volledig is afgekoeld. Bovendien is bio-ethanol niet te blussen met water. Het blijft juist drijven op water, waardoor bluspogingen het zelfs erger maken. Deze aandachtspunten gelden vooral voor de goedkopere branders. De betere bio-ethanol hebben allerlei voorzieningen die de veiligheid enorm verhogen. Cool Flames levert alleen de betere en veilige bio-ethanol haarden.

Elektrische sfeerhaarden

Een elektrische haard heeft dus alle voordelen van een afvoerloze haard. Ten opzichte van een bio-ethanol haard is een elektrische haard 100% veilig, het is onbrandbaar en er zijn geen brandstoffen nodig.

Kortom de voordelen van een elektrische kachel zijn: 

 1. Veilig: een elektrische haard is compleet veilig. Voor kinderen en huisdieren. Je kan er je handen tegen aan houden en het zal niet verbranden. 
 2. Warmte: veel elektrische haarden hebben aanvullend ook een of twee warmtestanden. In een elektrische haard zit een ventilator welke warme lucht blaast. Zo zorgt het voor een heerlijke bijverwarming
 3. Realistisch: het vuurbeeld van hedendaagse elektrische haarden uit het hogere segment, benadert tegenwoordig het vuurbeeld van houtvuur vele malen beter dan vroeger. 
 4. Milieuvriendelijker: alhoewel een apparaat op elektriciteit nooit helemaal milieuvriendelijk is, is het wel een bewustere keuze dan een gashaard of houtkachel. 
 5. Geen schadelijke stoffen: aansluitend op het feit dat een elektrische haard milieuvriendelijker is, produceert het ook geen schadelijke stoffen zoals roet of rook of co2. 
 6. Sfeerstand zonder warmte: een bijkomend voordeel is dat een elektrische haard ook als sfeerverwarming kan dienen. Wel de vlammen, niet de warmte. 
 7. Volledig instelbaar: sommige sfeerhaarden zijn compleet in te stellen wanneer de haard aan moet gaan en wanneer niet. Wil je bijvoorbeeld dat je elektrische haard elke avond om 18:00 aan gaat en om 23:00 weer uit? Dat kan! 
 8. Niet alleen gele vlammen: ook zijn de vlammen in allerlei kleuren aan te passen. Zo blijft het nooit saai, maar kan je genieten van verschillende ambiances welke aan kunnen sluiten op bijvoorbeeld je Philips Hue systeem. 
 9. Wisselende decoratie: ben je die houtstammen een keer zat? Varieer dan van decoratie door bijvoorbeeld witte of zwarte stenen te nemen, ice cristals, gekleurd glas of andere houtstammen. Dit kan allemaal! 
 10. Betaalbaar: een elektrische haard begint al bij een paar honderd euro. Zo is er voor ieder budget een elektrische sfeerhaard te vinden. 
 11. Alle mogelijke situaties: er zijn veel verschillende soorten haarden op de markt, denk aan inbouwhaarden, vrijstaande haarden, wandhaarden, haarden voor buiten, noem het maar op! Zo is er een elektrische sfeerhaard beschikbaar voor elke mogelijke situatie. 

Aanbod elektrische haarden

Techniek

Elektrische haarden zijn in drie technieken leverbaar. Hoe brandt de haard? Hoe realistisch is het? Ontdek hieronder de verschillende technieken.

 1. LED-verlichting
 2. Waterdamp
 3. Pepper’s Ghost techniek

Elektrische haarden met LED-verlichting

De meest betaalbare elektrische techniek is door middel van een houtset met LED-verlichting. De houtset krijgt een gloeieffect door deze verlichting. Deze haard typen zijn vooral geschikt voor inzet/inbouw oplossingen. Het voordeel van de haard is het lage stroomverbruik. Het nadeel van deze techniek is dat er geen rookontwikkeling zichtbaar is en het vuurbeeld minder diepte geeft. 

Elektrische haarden met waterdamp

Een stap realistischer worden de haarden met lichtprojectie op een fijne waterdamp. De Opti-Myst haarden maken waterdamp wat opstijgt tussen de houtset door. De lichtprojectie vanuit de onderkant door de houtset op waterdamp zorgt voor een bijzonder realistisch 3-dimensionaal vuurbeeld. Ook de toepassingsmogelijkheden zijn breed. Deze waterdamp haard kan geplaatst worden in een bestaande situatie, een schouw met enkelzijdig vuurbeeld of een doorkijkhaard. 

Elektrische haarden met Pepper’s Ghost-techniek

Opti-Virtual is weliswaar een elektrische haard, maar gaat verder door een illusie van vuur te creëren met een levensecht vlammenspel, geknisper en vonkjes die zelfs weg lijken te springen. Deze nieuwe techniek is gebaseerd op Pepper’s Ghost. Door middel van LCD LED projectie wordt er een zeer realistisch vuurbeeld neergezet dat ‘verschijningen’ als illusie weet te vertonen en vooral gebruikt wordt bij grote attracties, op toneel en in musea. Een elektrische haard was nog nooit eerder zo realistisch. 

Toepassingen

Vrijstaande haarden

Deze kun je overal neerzetten, je hebt alleen een stopcontact nodig.

Inbouwhaarden

Deze haarden zet je los of eventueel met een paar schroeven tegen een bestaande muur of tussenwand. Ook hier heb je alleen een stopcontact nodig.

Inzethaarden

zijn ideaal voor een bestaande schouw, waar vroeger een open haard of gashaard in gezeten heeft. Door het kader van het toestel wordt de opening afgedekt. Zo wordt een oude open haard eenvoudig een moderne elektrische sfeerhaard zonder breek- en installatiewerk. Zonodig kan de haard achteraf eenvoudig en zonder breekwerk weer uit de schouw worden verwijderd